Monthly Archives: May 2015

Streep door biovergister op platteland

Streep door biovergister op platteland

DVHN | Gepubliceerd op 31 maart 2008, 21:06
Laatst bijgewerkt op 31 maart 2008, 21:07
coevorden –
Grootschalige biovergisters op het Drentse platteland komen steeds meer onder druk te staan. Bestuursrechters zetten een streep door dergelijke installaties, omdat ze vinden dat die thuishoren op industrieterreinen in plaats van bij boerderijen. Dat is ook het geval met het plan voor een biovergister in Dalerveen. De Asser bestuursrechter heeft de bouwvergunning hiervoor naar de prullenbak verwezen.

De uitspraak is voor de gemeente Coevorden reden om opnieuw te bepalen wat precies onder agrarische activiteiten in het buitengebied verstaan moet worden. “Wij gingen ervan uit dat zo’n installatie binnen de bestemming past, maar de rechter kijkt daar anders tegenaan”, zegt de Coevorder wethouder Geert Braam (PvdA).

Een biovergister is een installatie waarmee energie wordt opgewekt. Door biomassa te vergisten, zoals mest of maïs, worden warmtekrachtmotoren in werking gesteld die biogas omzetten in elektriciteit.

In de kwestie Dalerveen haalde Coevorden al eerder bakzeil bij de Raad van State, die de milieuvergunning vernietigde. Ook de hoogste bestuursrechter vindt het opwekken van energie geen agrarische activiteit. Daarom verbood de Raad van State vorig jaar ook al een biovergister op Texel. Daar vloeide slechts 3 procent van de opgewekte elektriciteit terug naar de boerderij. Liefst 97 procent was bestemd voor de verkoop.

“Bij een boerderij bouw je ook geen broodfabriek, enkel en alleen omdat je agrarische producten gebruikt als grondstof”, stelt Wim Zweers. Hij woonde tot vorig jaar naast de beoogde locatie van de biovergister. In Dalerveen zou de installatie bestaan uit zes silo’s van twaalf meter hoogte, plus een grote loods en bijgebouwen. Op topdagen tijdens de oogstperiode had de buurt rekening moeten houden met maximaal tweehonderd tractoren en 86 vrachtauto’s per dag.

Zweers verzette zich daartegen. “Die kleine plattelandsweggetjes zijn helemaal niet berekend op al dat verkeer. In de buurt is nu een weg afgesloten, waardoor er tijdelijk meer verkeer rond Dalerveen is. De bermen waren binnen mum van tijd kapot gereden. ”

Hij zegt problemen te hebben ondervonden met de verkoop van zijn huis vanwege de plannen voor de biovergister. “Maar het bord met ‘te koop’ heb ik nu weer in de tuin gezet.” Zweers is van plan middels een civiele procedure schade te verhalen op de gemeente Coevorden.

© 2008 Dagblad van het Noorden

Biovergisters aan de schandpaal – Climategate.nl

Biovergisters zijn een hot item de laatste dagen. Nog net geen trending topic op Twitter maar het scheelt niet veel. De uitzending van KRO Reporter op vrijdag 16 november j.l. was in zekere zin de apotheose van een periode van toenemende kritiek op biomassavergisters. Er is niet alleen kritiek op particuliere vergistingsinstallaties zoals bijvoorbeeld in

Source: Biovergisters aan de schandpaal – Climategate.nl

Energie uit het veld: Van graan tot “biologisch” huidige | Onder ons sky | Bayerisches Fernsehen | Televisie | BR.de

Mais ist einer der beliebtesten Bio-Energieträger. Mit der Zunahme der Biogasanlagen haben sich auch die Maisflächen in den letzten Jahren vervielfacht. Diese und andere Konsequenzen zeigt der Film von Lorenz Knauer.

Source: Energie uit het veld: Van graan tot “biologisch” huidige | Onder ons sky | Bayerisches Fernsehen | Televisie | BR.de

Havarie in Biogasanlage in Diedorf | Thüringer Allgemeine

Nach einer Havarie in der Biogasanlage der Agrargenossenschaft Diedorf (Unstrut-Hainich-Kreis) sind am Mittwochmorgen bis zu 40 Kubikmeter flüssigen Biogassubstrats beziehungsweise Gülle ausgetreten und in den Vorfluter sowie den Haselbach gelangt. Einsatztrupps der Diedorfer Feuerwehr sind seit den Morgenstunden fieberhaft im Einsatz und haben Sperren angelegt.

Source: Havarie in Biogasanlage in Diedorf | Thüringer Allgemeine

Update: GGD constateert veel ziekteklachten omwonenden biovergister Coevorden – Drenthe – DVHN.nl

Veel bewoners van de wijk Klinkenvlier in Coevorden hebben gezondheidsklachten. Dat blijkt uit onderzoek van GGD Drenthe in opdracht van de gemeente Coevorden. “Uit de inventarisatie blijkt dat de overlast die bewoners van de nabijgelegen biovergister ervaren, van invloed is op hun gezondheid”, schrijft de GGD in een vrijdag gepresenteerd onderzoeksrapport.

Source: Update: GGD constateert veel ziekteklachten omwonenden biovergister Coevorden – Drenthe – DVHN.nl